Recepten met spruitjes

Recepten met spruitjes

Winterse salade van spruiten, pompoen en sinaasappel

Hoewel een salade ons nogal snel doet denken aan een zomerse dag kan je ook in de winter leuke combinaties maken. Gebruik een aantal typische wintergroenten en verras iedereen.

Ingrediënten (2 personen):

  • 250g spruiten
  • 1/2 sinaasappel
  • handje pecannoten
  • 1 el ciderazijn
  • 1 el olijfolie
  • 375g pompoen (hokkaido of butternut)
  • 25g gedroogde veenbes
  • 1 el honing
  • 1 el boter
  • Peper en zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C.

Snij de pompoen ongeschild in partjes. Halveer de spruiten en kook ze beetgaar.

Doe de spruiten en de pompoen in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Kruid met peper en zout en zet ze 25 min in de oven.

Spoel de sinaasappel, rasp de schil en pers de vrucht uit.

Rooster de pecannoten in een pan (zonder vetstof) en hak grof.

Smelt de boter, voeg de honing, ciderazijn, 3 el. sinaasappelsap en de geraspte schil toe en meng.

Giet dit in de ovenschaal, doe de veenbessen erbij en laat nog 10 minuten karameliseren in de oven. Haal uit de oven en meng de pecannoten eronder.

Winsterse salade met spruiten

Spruitjes met spek en rucolastampot

Ingrediënten (2 personen):

  • 125g spekreepjes
  • 250g spruitjes
  • 1/2e citroen (rasp en sap)
  • Handje pijnboompitten
  • 1/2e etl boter
  • 1 etl olijfolie
  • 1.5 el balsamicoazijn
  • 400g aardappelen
  • 50g rucola
  • 50g feta
  • 50 ml melk
  • Enkele naaldjes rozemarijn
  • Peper en zout

Bereiding:

Verhit de oven voor op 220°C.

Schil de aardappelen en kook ze gaar. Snij de rucola en de feta grof.

Bak de pijnboompitten goudbruin in een pan zonder vetstof en zet apart.

Maak de spruitjes schoon en halveer ze. Blancheer ze 4 tot 5 minuten en spoel ze onder koud water.

Giet de aardappelen af en pureer ze samen met de boter en de melk.

Voeg de feta en de pijnboompitten toe. Breng op smaak met peper en zout.

Giet de olijfolie in een ondiepe ovenschaal, doe er de gehakte rozemarijn, geraspte citroenschil en dan de gehalveerde spruitjes in. Schuif 20 minuten in de oven.

Bak de spekjes krokant en laat uitlekken op keukenpapier.

Schep de spruitjes in een grote saladeschaal en besprenkel met balsamico. Bestrooi met de spekjes en werk af met de stamppot en rucola.

Recepten met spruitjes

Eenpansgerecht met spruitjes, zalm en romige currysaus

Ingrediënten (2 personen):

  • 300g zalmfilet
  • 1 prei in ringen
  • 125g spruiten
  • 75g broccoli
  • Peterselie fijngehakt
  • 100 ml room
  • 50 ml room
  • 50 ml witte wijn
  • ½ blokje visbouillon
  • 1 etl kerriepoeder
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C

Snij de spruitjes in 2. Blancheer de spruitjes en de broccoli beetgaar en giet af

Fruit de prei, spruitjes en broccoli in olijfolie in een vuurvaste kom

Voeg de kerriepoeder toe en roerbak 2 minuten mee. Kruid met peper en zout

Blus met wijn en roer de room, peterselie en het verkruimelde bouillonblokje onder

Leg er de blokjes zalm bij

Zet de vuurvaste kom nog 15 minuten in de oven en serveer onmiddellijk.

Recepten met spruitjes