Overnight oats

overnights oats

1 persoon

20 minuten

“Mama, waar is mijn zwemzak?”

“Mama, wil je mijn appel schillen?”

“Schat, wie moet er opgehaald worden voor de dansles?”

Het schooljaar draait weer op volle toeren en dan weet je het wel: de ochtendrush is for real.

Vaak kwam ik niet verder dan ‘stuutjes met choco’ of een yoghurt met een banaan.

Het mocht wel iets spannender worden dan dat en dus ging ik op zoek om het ontbijt tijdens de week dat tikkeltje meer te geven.

Snooze?

Ik maak er geen geheim van dat ik een haat-liefde verhouding heb met mijn snoozeknop. Hoe zalig ik het vind om terug in te dommelen nadat de wekker voor de 3e keer is afgegaan, evenzeer vloek ik vanbinnen omdat ik weet dat er weer niets in huis zal komen van een uitgebreid ontbijtje. Ondertussen ben ik gestopt met het maken van het zoveelste voornemens om onmiddellijk uit bed te springen. Mijn ontbijt de avond ervoor klaarzetten of tenminste de ingrediënten is dus de lifesaver bij uitstek voor mij.

‘Overnight oats’ (of letterlijk geweekte havermoutpap) is een ideaal ontbijt voor langslapers als mij. De basis is in 1-2-3 de avond ervoor gemaakt. Door een grote hoeveelheid in één keer voor te bereiden en over enkele potjes te verdelen heb je een basisontbijt voor een aantal dagen. Enkel maar voordelen dus!

Maar wat zijn overnight oats nu juist? Het is eigenlijk gewoon havermout gemengd met melk/yoghurt die je een nachtje laat rusten in de koelkast. Zo bekom je een koude, ongekookte havermoutpap. De toppings variëren naar gelang wat er in mijn koelkast ligt. Ik kies meestal voor een 3-tal verschillende soorten fruit. Om de pap wat stevigere structuur te geven, voeg ik er chiazaad aan toe en voor de smaak een snuifje kaneel.

Minimale voorbereiding en gemakkelijk om mee te nemen wanneer je op verplaatsing snel iets wilt eten.

Recept:

Ingrediënten: Basis

 • 35g havermout
 • 120 melk (evt plantaardige melk)
 • 1 etlp chiazaad
 • 2 etlp magere platte kaas (of Griekse yoghurt)
 • Optioneel:
  • Extra smaak toevoegen: snuifje kaneel
  • Om wat zoeter te maken: honing of ahornsiroop

Toppings: ‘the fun part’:

Met de toppings kan je naar hartenlust variëren en experimenteren. Vers fruit, gedroogd fruit, zaden en noten, pindakaas, specerijen… Ik geef je alvast een 3-tal ideetjes:

Topping 1: Sweet and salt: laagje pindakaas – laagje aardbeienconfituur – stukjes aardbeien, frambozen en bosbessen – fijngehakte pure chocolade

Topping 2: Tropical: blokjes van kiwi en mango – passievrucht - geroosterde kokosschilfers – grofgehakte pistachenoten

Topping 3: Herfstblues: gesneden appel en/of peer (evt lichtjes gebakken in een pan), gedroogde rozijnen – grofgehakte pecannoten

Bereiden:

 • De avond voor je ontbijt doe je alle ingrediënten in een bokaaltje en roer om. Zet het bokaaltje afgedekt in de koelkast.
 • Net voor het opeten werk je de overnight oats af met de toppings naar keuze.