Spruitjes

Studio Lagom, alles over spruitjes. Recepten en food blog.

You hate them or you love them

Hoewel spruitjes echte vitaminebommetjes zijn, blijft het een groente waar velen hun neus voor optrekken. Vreemd, want spruiten is één van de meest geëxporteerde groenten naar het buitenland. Vooral in Duitsland, de Verenigde Staten en Italië wint de spruit aan populariteit. Ikzelf ben wel fan van de Brussels Sprouts. En het toeval wil dat er in mijn achtertuin een veld spruiten van een paar hectare groot staat. Alleen al omwille van het vele handwerk tijdens het oogsten van de spruiten, krijg ik nog meer respect voor deze mini-kooltjes. So, I love them!

Waarom vind ik spruitjes zo geweldig?

Vitaminebommetjes

Spruitjes zijn héél gezond, echte vitaminebommetjes. Vooral vitamine C zwaait de scepter. Ze bevatten zelfs 2 tot 3 keer zoveel vitamine C als sinaasappels. Ideaal om je immuniteit te boosten en te helpen voor een strakkere huid.

Choux de Bruxelles

In het Frans zegt men ‘Choux de Bruxelles’ voor spruiten. En ook in heel wat andere talen wordt naar Brussel verwezen in de benaming: Brussels Sprouts, cavolini di Bruxelles, brukselka…

Het gebied rond Brussel was rond de Middeleeuwen bekend voor de spruitjesteelt maar tegenwoordig worden ze in België vooral in West-Vlaanderen geteeld.

Sweet or bitter

Spruitjes hebben niet altijd de beste reputatie als het op smaak aankomt. Maar wist je dat de smaak verandert naargelang de periode. In oktober wanneer het spruitenseizoen opstart smaken ze meestal nog heel bitter maar eens ze wat vorst hebben ondergaan worden de spruiten zoeter. Het seizoen loopt af rond maart.

Paarse spruitjes

Er bestaan ook paarse spruiten. Ze hebben een iets mildere spruitensmaak dan hun groene broertjes. Van zodra je ze kookt verdwijnt hun paarse kleur. Wanneer je ze vers gaart in de oven of wokt in de pan blijft hun mooie kleur wel behouden.

Spruitjes voor kids

Veel kinderen vinden spruitjes minder lekker omwille van de bittere smaak. Enkele tips om je spruitjes toch wat spruitjes te leren eten:

  • Gebakken spruitjes zijn meestal lekkerder dan de gekookte versie. Voeg er wat spek aan toe en smullen maar!
  • Combineer de spruitjes met een zoeter ingrediënt zoals appel, pompoen, druiven …
  • Hoe kleiner de spruit, hoe lekkerder.
  • Door de spruitjes een beetje te verdoezelen in een recept lijken ze minder aanwezig. Verwerk de spruitjes in een stamppot, soep of een spruitjestaart om te wennen aan de smaak.

 

Overtuigd?

Dan inspireer ik je graag met spruitige receptjes. Want het leukste aan spruitjes is ze opeten!